Vit. D3 + K2

Vitanza HQ

Uw zonnevitamine

Dit product wordt exclusief verkocht bij uw apotheker

Waarom vitamine D3?

Vitamine D3 is een onmisbaar vitamine met een brede waaier van gunstige eigenschappen op de gezondheid. Er is geen vitamine dat méér in het brandpunt van het wetenschappelijk onderzoek staat dan vitamine D. Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaats is er bij vele mensen een groot tekort aan deze vitamine. In de tweede plaats blijkt uit nieuwe inzichten dat Vitamine D tussenbeide komt in een groot aantal processen in het lichaam en van groter belang is dan men ooit heeft vermoed.

 

Hoe komen wij aan voldoende vitamine D?

Er zijn drie manieren waarop de mens zijn vitamine D voorraad kan aanvullen. Via de voeding, door blootstelling aan zonlicht en via voedingsupplementen.

Voeding: Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine en komt dus alleen voor in vette voedingsmiddelen. De voornaamste zijn levertraan en vette vis in het algemeen (makreel, zalm, haring, sardienen, paling, forel, ansjovis,…), maar ook in aan zonlicht blootgestelde champignons. Wilde paddenstoelen bevatten dus meer Vitamine D dan paddenstoelen, gekweekt in kelders in lichtarme omstandigheden. Ook in eidooiers vindt men wat vitamine D. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan sommige producten zoals margarines en braadproducten.

Blootstelling aan zonlicht: De tweede en voornaamste bron is blootstelling van de huid aan zonlicht. Ongeveer 80 à 90% van de totale behoefte wordt aangemaakt via zonnestraling. De laatste decennia is, door veranderende leef- en eetomstandigheden, de productie van vitamine D fel gedaald, zodat 80% van de kinderen in geïndustrialiseerde landen een tekort vertonen. Vooral senioren kampen met een chronisch tekort aan vitamine D3 door het feit dat hun huid dunner wordt, de synthese van vitamine D3 onderhuids minder goed verloopt én ze minder buiten komen in de volle zon.

Maar ook volwassenen en zeker senioren hebben een chronisch tekort aan de “sunshine vitamin”

Voedingsupplementen: Wanneer noch de voeding noch blootstelling erin slagen om voldoende vitamine D3 in het lichaam op te bouwen zijn voedingsupplementen erg aangewezen. Ze moeten dan wel de juiste vorm van vitamine D bevatten t.t.z. de vitamine D3 vorm. De vitamine D2 vorm, die ook bestaan in de natuur, wordt minder goed opgenomen in het lichaam.

Hoeveel vitamine D dienen we dagelijks op te nemen en wat zijn normale bloedwaarden

De hoeveelheid vitamine D die we dienen op te nemen is afhankelijk van de concentratie 25(OH)vitD3 in het bloed. Dit is vrij gemakkelijk te bepalen in het laboratorium. De ideale concentraties liggen tussen 40-60 mg/ml bloed (of tussen 100-150 nmol/liter bloed) en dat is ook wat Nederlandse onderzoekers aanraden. De minimale concentratie voor een goede calciumabsorptie is 34 mg/ml, terwijl voor een goede neuromusculaire werking minimaal 38 ng/ml nodig is. Uit een recente analyse blijkt dat minimum 52 mg/ml nodig is om het risico op borstkanker te halveren.

Vele auteurs raden tegenwoordig een minimale waarde aan van 35 à 40 mg/ml bloed (of 90 à 100 nmol/liter). De ideale waarden liggen waarschijnlijk in de buurt van die van mensen die veel in de buitenlucht hebben vertoefd aan het einde van de zomer: 50 mg/ml. In de realiteit wordt de minimale waarde van 35 mg/ml door weinig mensen bereikt. De redenen hiervoor zijn een beperkte blootstelling aan de zon en onvoldoende opname van vitamine D via de voeding.

De meest kwetsbare groepen zijn kinderen onder de 4 jaar, zwangere en lacterende vrouwen en vooral senioren ouder dan 60 jaar. Het probleem wordt bovendien heel acuut in de winterperiode, wanneer door de huid nog nauwelijks vitamine D wordt aangemaakt. Daarom is het verstandig zich het ganse jaar door voldoende bloot te stellen aan UVB-licht of om in ieder geval tijdens de winter vitamine D3-supplementen in te nemen.

In ieder geval zien we internationaal de aanbevelingen voor vitamine D suppletie steeds hoger worden. De meeste studies tonen aan dat, vooral voor senioren, een dagelijkse inname van 2000 IE vitamine D3 een goede norm is om het gehalte vitamine D3 in het bloed snel naar een voldoende hoog niveau te brengen, zonder toxische nevenwerkingen.

Vitamine K2

Vitamine K2 is de laatste 80 jaar in de vergeethoek geraakt maar volkomen onterecht. Uit vele studies blijkt dat dit vitamine een cruciale rol speelt in het voorkomen van een aantal ziekten en aandoeningen. Vitamine K2 is nuttig ondermeer:

• Voor de opbouw en het behoud van sterke beenderen

• Helpt ter ondersteuning van een gezonde bloedvatenstelsel

• Ter ondersteuning van een gezond hart

• Voor een goed functioneren van het geheugen.

 

Het Vitamine K2 werkt vooral goed samen met vitamine D3 voor de opbouw en instandhouding van een stevig en goed skelet. Vitamine K2 stimuleert heel specifieke cellen in ons lichaam, de osteoblasten, die een eiwit afscheiden osteocalcine dat zorgt voor een goede inbouw van calcium in de beenderen. Dit gebeurt in combinatie met vitamine D3.

Het is dan wel belangrijk dat de juiste vorm van vitamine K2 wordt opgenomen, namelijk menaquinone-7 (MK-7).

In klinische studies is aangetoond dat 45 μg vitamine K2 per dag voldoende is, mits deze wordt toegediend (of opgegeten) als de MK+7 vorm. Een aantal auteurs is voorstander van méér vitamine en zij adviseren doses gaande tot 200 μg/dag. In een aantal studies stelt men dat de hoeveelheid vitamine K2 functie is van de opgenomen hoeveelheid vitamine D3: voor iedere 1000 IE vitamine D3 Zou men 50 μg vitamine K2 dienen op te nemen. Dat betekent dat voor een opname van 2000 IE vitamine D3/dag (= aanbeveling) men ongeveer 100 μg vitamine K2 dient te nemen.

Ondersteuning voor de behandeling van

• bloedstolling

• welzijn moeder en kind

• gezonde groei van botten

• osteoporose

• optimale calciumopname, vooral geschikt tijdens de zwangerschap

Gebruiksaanwijzing

Voor volwassenen: 1 tablet per dag. Innemen met voldoende water ’s avonds voor het slapen gaan.

Ingrediënten per tablet

Vitamine D3 (Cholecalcifero!) 1000 IU of 25 mcg (500% ADH*) Vitamine K2 (Menaquinone-7) 50 mcg (66,7% ADH*) Andere ingrediénten: vulstoffen: microkristallijne cellulose, maltodextrines, rijstzetmeel. antiklontermiddelen: katoenzaadolie poeder, siliciumdioxide, magnesiumstearaat.

*ADH = Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Voorzorgen

Niet geschikt voor personen die allergisch zijn voor één van de ingrediënten. Bij lever- en/of nieraandoeningen enkel het voedingssupplement op voorschrift te nemen. Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en gezonde levensstijl.

• De dagelijks aanbevolen dosis niet overschrijden.

• Droog en op kamertemperatuur bewaren.

• Buiten het bereik van kinderen houden

• Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

• Bevat geen lactose.

Meer Vitalitieven